Nekklachten komen in de Nederlandse maatschappij veelvuldig voor. Deze klachten worden dan ook zeer regelmatig bij Fysio-R gezien. Stress en verkeerde houding geven pijn lokaal met soms uitstraling naar de schouder en ook de arm.

Heeft u last van nekklachten? Blijf hier dan niet langer mee rondlopen, maak vandaag nog een afspraak bij de fysiotherapeuten van Fysio-r in Beneden Leeuwen of Druten.

nek klachten

De algemene oorzaken van nekklachten

Stress en verkeerde houding geven pijn lokaal met soms uitstraling naar de schouder en ook de arm. Doordat iedereen steeds meer op de telefoon en de I-pad kijkt, ontstaan deze klachten. Daarnaast zijn we relatief minder aan het bewegen en liggen we lekker onderuit gezakt in de bank, wat ook een trigger is voor nekklachten.

Indicaties

  • Whiplash Een whiplash kan veroorzaakt worden door een versnelling en plotselinge vertraging in de nek. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk met de auto of een botsing tijdens het sporten. De nek klapt hierbij naar achteren en daarna naar voren. Dit heeft schade in de nek als gevolg. Vaak duren deze klachten minimaal 3 maanden tot wel een jaar. Sommige mensen komen niet van deze klachten af.
  • Nekhernia Een nekhernia is erg vervelend en pijnlijk. Uit de tussenwervelschijf loopt water naar buiten en gaat tegen de zenuw drukken. Dit veroorzaakt druk en geeft pijn die lokaal aanwezig is maar ook uitstraling in de arm, hand en vingers is mogelijk. Krachtsverlies en continue pijn is vaak het gevolg. Ook de nek moeilijk kunnen bewegen door pijn en blokkades komt voor.
  • Slijtage Door slijtage van de nek kunnen tussenwervelschijven dunner worden. Het kraakbeen neemt in kwaliteit af waardoor de wervels steeds meer op elkaar komen te zitten. Door het dunner worden van tussenwervels kan het zijn dat deze botuiteinden uiteindelijk over elkaar heen gaan schuren, wat nog meer slijtage veroorzaakt. Dit kan pijn doen en lokaal veel klachten geven. Ook kan een bewegingsbeperking ontstaan, bij bijvoorbeeld het draaien van uw hoofd.
  • Verkeerde houding Voornamelijk komt deze klacht voor wanneer men onderuitgezakt zit op de bank of een stoel, waardoor het hoofd verder naar voren staat en de nekspieren aan de achterzijde dit moeten compenseren. Zij moeten extra hard werken en zijn daarvoor niet bedoeld! Bij 45 graden buiging kan het al 22 kilogram zijn die uw nekspieren moeten kunnen tillen! Tegenwoordig zien we door het langdurig achter de computer bezig zijn, veel achter het bureau zitten, werken met I-pad en veel op de telefoon kijken dat de klachten toenemen.
  • Stress Spanning of stress kunnen een grote invloed hebben op nekpijn. Het is raadzaam om altijd eerst de oorzaak van de stress te bekijken. In combinatie met behandelingen kunnen de klachten afnemen of verdwijnen. De stressindicator moet ten alle tijden ook aangepakt worden. Als u niet lekker in uw vel zit, loopt u risico op terugkerende klachten.
  • Spierknopen Door een trauma, overbelasting of stress kunnen zich spierknopen ontwikkelen in de spieren. Deze spierknopen noemen we ook wel ‘triggerpoints’. De spierknopen zorgen ervoor dat de spieren te weinig zuurstof krijgen, waardoor de spier niet goed kan functioneren en hierdoor extra gespannen wordt met als resultaat nekproblematiek. Ook hierbij kunt u uitstralende pijn ervaren, vaak doorstralend in de schouder en arm.

Gevolgen van nekklachten

Nekklachten kunnen indirect of direct zorgen voor hoofdpijn, pijn uitstralend naar de kaak, schedel en ogen. Ook kan er een bewegingsbeperking ontstaan. Dan merkt u bijvoorbeeld dat u het hoofd niet meer goed kan draaien als u over de schouder moet kijken bij het autorijden. De monnikskapspier speelt een belangrijke rol bij het bewegen en beschermen van de nek. Deze spier is vaak aangedaan en kan erg vervelend zijn. U voelt dan dat deze spier hard aanvoelt en bij het aanraken is er pijn voelbaar, soms met uitstraling naar het hoofd en schouder.

Mogelijke behandeling

 • Dry Needling ter ontspanning van de spieren rondom de nek.
 • Bindweefselmassage ter ontspanning van de spieren en afvoer van afvalstoffen.
 • Manuele technieken om de blokkades op te heffen van de nek.
 • Stretchtechnieken om intrinsiek meer lengte op de spieren te krijgen.
 • Medical Taping voor ondersteuning en pijndemping.
 • Advies hoe om te gaan met de klachten tijdens werk en houding.

Een intake inplannen

Heeft u last van nekklachten? Plan dan een intake in een van onze vestigingen in Beneden Leeuwen of Druten. Samen bekijken we wat uw specifieke nekklachten zijn en waar de oorzaak ligt. Vervolgens zal er een onderzoek plaatsvinden. Dit kan staand zijn, liggend op de behandelbank of een actief bewegingsonderzoek waarbij u bewegingen maakt en wij een analyse maken van die bewegingen. Een onderzoek kan ongeveer 15 minuten duren.

Na het onderzoek hebben we een totaalplaatje en kunnen we een diagnose stellen. We bespreken deze gezamenlijk. Daaruit komt een behandelplan waarbij we rekening houden met jouw wensen en tijd.

Waarom Fysio-R?

 • Binnen 24 uur een reactie op uw bericht.
 • Professionele behandeling, evidence en practice based.
 • Nieuw(st)e behandel- en onderzoekstechnieken zoals Echografie en EPTE.
  Spier en Peesspecialist.
 • Specialist in orthopedische revalidatie (bewegingsapparaat).
 • Praktijk goed bereikbaar, zowel in Beneden-Leeuwen als Druten.

Mocht Fysio-R uw klachten niet kunnen oplossen dan zal dit altijd eerlijk worden gemeld en wordt u doorgestuurd naar iemand die dit mogelijk wél kan.

Onze kwaliteiten

 • Uitgebreide intake
 • Hoge klantenbeoordeling
 • Snel een afspraak
 • Ervaren specialisten
 • Helder over herstel
 • Géén verwijsbrief nodig
#

Uitgebreide intake
Blijf niet met pijn, klachten of vragen rondlopen. Maak een afspraak voor onze uitgebreide intake en laat ons u helpen om van uw klachten af te komen!

Uitgebreide intake

Blijf niet met pijn, lichamelijke klachten of vragen rondlopen. Maak een afspraak voor onze uitgebreide intake en laat ons u helpen om van uw klachten af te komen!