Blood flow restriction training (BFR) is een trainingsmethode die in de jaren 60 in Japan is ontstaan.

De laatste jaren wordt het ook steeds populairder in het westen en wordt het op steeds meer plekken toegepast in de revalidatie.

Ook wordt er meer en meer wetenschappelijk onderzoek gedaan die de positieve effecten van deze trainingsmethode bewijzen.

Wat is blood flow restriction training?

Zoals de naam al zegt gaat het om een manier van trainen waarbij de bloedtoevoer naar de spieren die je wilt trainen beperkt wordt. Dit gebeurt met een soort bloeddrukband die om de arm of het been gaat en opgeblazen kan worden met een handpompje. Dit zorgt ervoor dat er minder bloed, en dus zuurstof, bij de spieren komt. Het effect hiervan is dat je spieren sneller zullen gaan verzuren en je dus minder zwaar hoeft te trainen om toch hetzelfde effect kunt bereiken. Dit is voor ‘laag belastbare’ mensen zeer positief, want die kunnen dus wél de spieren sterker maken!

Revalidatie met behulp van blood flow restriction training

Dit maakt blood flow restriction training dus uitermate goed geschikt in de revalidatie. Na bijvoorbeeld een operatie of bij artrose is het vaak niet mogelijk of te pijnlijk om met zware gewichten te trainen en is het dus lastig om weer kracht op te bouwen. Door BFR kan het trainen met zware gewichten nagebootst worden zonder dat je de gewrichten zwaar belast. Hierdoor kun je al in de vroege fase van revalidatie winst behalen. En ook op de lange termijn. Mogelijk kun je bij artrose operatief ingrijpen uitstellen.

Hoe werkt Blood flow restriction training?

Hoe gaat een behandeling in zijn werk? Blood Flow Restrictiontraining is veilig. Bij de eerste behandeling zal de fysiotherapeut in de behandelkamer de band omdoen en op zoek gaan naar de juiste druk waarmee de patiënt effectief kan trainen. Dit gebeurt met een dopplerapparaat waarmee we de hartslag in de pols of enkel kunnen monitoren en meten. Met de band om de arm of het been worden vervolgens oefeningen uitgevoerd die snelle verzuring geven in een veilige omgeving. Laagdrempelige apparatuur in combi met de band om zal verantwoorde belasting geven en zeer snel resultaat bieden! Mensen met artrose in de knieen en heupen hebben bier veel baat bij. Maar ook mensen met artrose in de enkel en handen kan dit goed helpen.

Een intake inplannen

Herken jij je in een van de klachten? Plan dan een intake in een van onze vestigingen in Beneden Leeuwen of Druten. Samen bekijken we wat jouw klachten zijn en waar de oorzaak ligt. Vervolgens zal er een onderzoek plaatsvinden. Dit kan staand zijn, liggend op de behandelbank of een actief bewegingsonderzoek waarbij u bewegingen maakt en wij een analyse maken van die bewegingen. Een onderzoek kan ongeveer 15 minuten duren.

Na het onderzoek hebben we een totaalplaatje en kunnen we een diagnose stellen. We bespreken deze gezamenlijk. Daaruit komt een behandelplan waarbij we rekening houden met jouw wensen en tijd.

Waarom Fysio-R?

 • Binnen 24 uur een reactie op uw bericht.
 • Professionele behandeling, evidence en practice based.
 • Nieuw(st)e behandel- en onderzoekstechnieken zoals Echografie en EPTE.
  Spier en Peesspecialist.
 • Specialist in orthopedische revalidatie (bewegingsapparaat).
 • Praktijk goed bereikbaar, zowel in Beneden-Leeuwen als Druten.

Mocht Fysio-R uw klachten niet kunnen oplossen dan zal dit altijd eerlijk worden gemeld en wordt u doorgestuurd naar iemand die dit mogelijk wél kan.

Onze kwaliteiten

 • Uitgebreide intake
 • Hoge klantenbeoordeling
 • Snel een afspraak
 • Ervaren specialisten
 • Helder over herstel
 • Géén verwijsbrief nodig
#

Uitgebreide intake
Blijf niet met pijn, klachten of vragen rondlopen. Maak een afspraak voor onze uitgebreide intake en laat ons u helpen om van uw klachten af te komen!

Uitgebreide intake

Blijf niet met pijn, lichamelijke klachten of vragen rondlopen. Maak een afspraak voor onze uitgebreide intake en laat ons u helpen om van uw klachten af te komen!